Summa sidvisningar

tisdag 5 februari 2013

Det är aldrig OK att mobba

Så har det hänt igen. Elever på Sigtuna har utsatt yngre elever för pennalism, misshandel. Vi har hört det förut och det lär antagligen hända igen. Varför? Vad är det som får elever att utsätta de yngre för den här typen av behandling? Misshandel, mobbing och översitteri. För inte så länge sen hörde vi om det på Lundsberg. Jan Guillou känner igen historien från sin skoltid. Vi har kanske läst hans bok, sett filmen. Historien bara upprepar sig.

Vi har hört om insparker, nollningar osv. Det är inte OK. Det är inte roligt när andra far illa. "leken" får inte gå överstyr. Och mobbing är aldrig OK.

Men återigen undrar jag vad det är som får människor att utsätta andra för detta, med vilken rätt anser de sig handla illa? Vad gör dem förmer? Är svaret så enkelt att de själva blivit utsatta och nu tagit över rollen från sina plågoandar för att utsätta nästa årgång för detsamma som de själva utstått. Har de då inte lärt sig något av att vara utnyttjade, slagna? Borde det inte bli en revolt som säger tvärtom, säger stopp?

Ligger det i skolkulturen att det ska vara på det här sättet? Kamratuppfostran är ett ord som nämnts. Var är då de vuxna? Varför tar de inte tag i problemet istället för att blunda och sopa det under mattan? Kommer vi någonsin få ett slut på detta? Vad är det som ska till för att man på allvar ska säga ifrån? Ja, jag undrar verkligen detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar