Summa sidvisningar

tisdag 4 juni 2013

Hur illa får man sköta en skola egentligen??

Det började med nedläggningsbeslut av en utbildning. Strax därefter kom beskedet att hela JB-gymnasiet läggs ner. En riktigt smutsig affär där man först förnekade det då nyheten läckt ut till lokala media för att senare ändå bekräfta det. Och eleverna fick beskedet - på mail!! Inget informationsmöte utan via mail.

Som om inte detta vore nog så tar man noll och inget ansvar för sina elever. Det ansvarstagande sättet hade självfallet varit att fasa ut. Ja, det har man all rätt att förvänta sig. Men icke. I och med nedläggningsbeslutet släpper man frå ledningens håll ansvaret som en het potatis för andra att ta hand om.

Lyckliga de som tar studenten om en dryg vecka, de får sin examen och sina slutbetyg. För alla de andra väntar en tuff och svår framtid när de ska få platser på någon annan skola. Platser som egentligen inte finns eftersom de valt ett JB när de slutade nian. De platser som fanns på övriga skolor fylldes då av andra elever.

Dessutom är det med stor sannolikhet skillnad på utbildningarna vad gäller studie-upplägg och därmed de hittills förvärvade kunskaperna. En anpassning till motsvarande program vid något annat gymnasium kan eventuellt bli komplicerad.

Jag förstår vreden och vanmakten hos de elever som nu ska hitta en ny framtid. Det är inget roligt sommarlov de går till mötes.

Jag är rent generellt inte emot fristående gymnasium, det kan vara bra för utbudet. Men det får inte skötas på det här sättet. Tydligen har JB gått back rejält de senaste åren. Varför drog man inte i handbromsen tidigare så att det fanns möjlighet att fasa ut och låta de elever som fanns på skolan gå klart sina utbildningar?
Jämför hur Internationella handelshögskolan i Jönköping nu fasar ut de elever som går affärsrättsliga programmet (för övrigt det program jag själv gick). Det startas ingen ny kull men de som är på skolan får gå färdigt. Visserligen är orsaken till nedläggningen en annan - svårigheten att få tag i kompetenta lärare - men ändå. JB borde ta sitt ansvar istället för att fly med svansen mellan benen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar